maanantai 14. toukokuuta 2012

Mitä teemme yhteisöllisyydellä?

Hei kokemusasiantuntijat!

Luin tuoreen työkykyriskeihin ja työtahtiin kohdistuneen mielenkiintoisen Varman ja Odumin tekemän laajan tutkimuksen. Tutkimuksen aineisto oli kaksiosainen: 1) 2009 aineistossa (vuosina 2005-2009 kerätty) 38 694 henkilöä ja 2) 2012 julkaistussa (kerätty 2010-2011) aineistossa 30 382 henkilöä. Otoksia verrattiin toisiinsa ja tulokset ovat moninaiset. Niihin kannattaa tutustua.

Nostan itse yhden, joka puhutteli minua - yhteisöllisyyden näkökulman. Aineistossa alle 40 vuotiaiden työkykyriskin kehittymisen taustasyyt liittyivät työn vaatimuksiin, kovaan työtahtiin, vähäiseen kiinnostukseen työstä ja palkitsevuuteen. Tämän ikäryhmän mielestä työpaikan yhteishengellä, kollegiaalisuudella oli vähäinen merkitys. Työn vaatimukset, kiinnostavuus ja palkitsevuus vaikuttivat enemmän. Kun kyseessä olivat vanhemmat työntekijät, yhteisöllisyyden merkitys kasvoi. Mitä tästä tulisi ajatella? Eikö yhteisöllisyydellä olekaan merkitystä työhyvinvoinnin ja työhallinnan edistäjänä kaikille? Miten asemoituu puhe ja toiveet jaetusta asiantuntijuudesta, jaetusta johtajuudesta, yhteisöllisten työkulttuurien kehittämisestä jne...? 

Eikä tässä vielä kaikki. Myös organisaatioiden henkilöstörakenne on monimutoista. Pätkä-, etä-, vuokra-tai projektityöntekijöille voi oma rooli ja organisaation jäsenyys olla hyvinkin epäselvää. He voivat olla hämillään sitoutumisestaan organisaatioon, koska he saavat ristiriitaista kohtelua. Samanaikaisesti saatetaan viestiä sekä heidän kuulumisestaan organisaatioon että ulkopuolisena olemisestaan. Johtamispuhe saattaa olla ristiriidassa käytännön rakenteiden ja käytännön ohjauksen kanssa. Toisaalta me-henkeä tavoittelevat innovatiiviset avaukset voivat jäädä vain julkipuheeksi ja markkinointitrendisloganeiksi. Myös paradoksit risteilevät inhimillisessä työyhteisössä. Toisaalta kaipaamme yhteistä tekemistä, enemmän koettujen kokemusten jakamista, mutta samalla toivomme autonomisuutta, substanssiosaamisemme koskemattomuuden kunnioittamista ja merkkaamme reviirimme. Kirpaiseva tunnetta mukavuusalueemme reunapaikoilla saatamme tuntea, kun syystä tai toisesta "joudumme" jakamaan osaamistamme toisten toimijoiden kanssa, puhumattakaan, jos yhdessä pitäisi luoda jotain uutta.

Me puhumme usein julkipuheissa yhteisöllisyydestä usein lintukotona, kyläkoulumaisena kehtona, joka heijaa turvallisuuden tunteita meissä. Yhteisöllisyydelläkin on monet kasvot. Se ei välttämättä tarkoita organisaatiokansalaiseksi ryhtymistä (vaikka joku voisi sitä vaatiakin). Yhteisöllisyyttä on tavoiteltava myös kerroksisissa verkostoissa, joissa työnkuvat vaihtuvat ja useat työn rytmit risteilevät. Yhteisöllisyys voi olla usean eri työkulttuuritaustaisen toimijan ja osaajan hetkellinen foorumi ja tila, joka on välttämätöntä saavuttaa, jotta kyetään saamaan jotain uutta aikaiseksi. Tarvitsemme niin pysyviä kuin hetkellisiäkin yhteisöjä. Filosofi Ollila on todennut (2010), että olemme usean eri yhteisöjen jäseniä, joissain vierailemme hetken, joissain olemme pidemmän aikaa. Jokaisesta jää jälkiä itseemme ja jätämme toisille omiamme. Mutta onko meistä toimimaan hetkellisissä yhteisöissä hetken....?

T: Usean yhteisön jäsen Kimmo

6 kommenttia:

  1. Törmäsin viime viikolla tähän yhteisöllisyyteen ja tuli mieleeni, ettei yhteisöllisyys saisi olla itsetarkoitus, kuten niin monet eri "ismit" tahtovat olla. Hetkellisyys on myös mielenkiintoinen, meitä kun on monenlaisia. Toiset ovat niitä jotka eivät kiinnity lainkaan ja toiset jäävät jopa roikkumaan.

    VastaaPoista
  2. Oikeastaan tuo ikäasia ei hämmästytä. Olen monissa keskusteluissa törmännyt siihen, että näin varttuneella iällä olen etuoikeutetussa asemassa, sillä minun ei tarvitse pelätä jakamisen seurauksia. Oma paikka on niin vakaa, ettei ole tarpeen pihdata osaamista siinä pelossa, että joku muu käyttäisi sitä hyödykseen ja näin heikentäisi omaa asemaani. Moni nuori pätkätyöläinen tuntee, ehkä syystä, että jakamiseen liittyy riski.

    Sitä paitsi varttuneena ei tarvitse hävetä avun pyytämistä. Näin meistä mummeleista tulee luonnostaan niin yleisantajia kuin yleissaajia!

    Noista hetkeksi syntyvistä ja kohta hajoavista solmuista Esko Kilpi puhui It-kouluttajien syysseminaarissa 2008. Valitettavasti tilaisuuden ACP-nauhoitteen linkki on rikkoutunut uudelle palvelimelle muuton yhteydessä. Toivottavasti saadaan korjattua (laitoin ylläpidolle tiedon), sillä niin Yrjö Engeströmin kuin Esko Kilven alustus tukisi mielenkiintoisella tavalla esittämiäsi pointteja.

    t. Irmeli

    VastaaPoista
  3. Käsitys työyhteisö-sanan merkityksestä elää ja monimuotoistuu jatkuvasti... Usealle X- ja Z-sukupolven edustajalle työyhteisö tarkoittaa pääsääntöisesti niitä ihmisiä, jotka työskentelevät samassa organisaatiossa / yksikössä kuin minä itse (= samalla työpaikalla). Verkottuvassa työelämässä lähiyhteisö saattaa kuitenkin muodostua henkilöistä, joita sitoo toisiinsa hyvin moninaiset siteet ja rihmat - mutta ei lähimainkaan aina yhteiset seinät tai yhteinen logo.

    Alle 4-kymppisillä työyhteisön virkaa toimittaa usein paljon laajempi - ja hähmäisempi yhteisö. Ammatilliseen yhteisöllisyyteen liittyvissä odotuksissa ja tarpeissa omalla "kotitiimillä" ei siksi ole yhtä isoa roolia kuin ennen, kun asiantuntijuutta on luonnollista jakaa ja kollegiaalisuutta harrastaa entistä moninaisemmissa yhteyksissä.

    Uudessa yhteisöllisyydessä piilee kuitenkin myös riskejä, kun yksin jäänyttä ei ole yhtä helppo havaita. Verkostoyhteisöllisyys edellyttää myös monenlaisia uusia taitoja. Tämä asettaa sekä ihmisille itselleen että johtajuudelle uusia haasteita - jotta ei kaveria jätetä...

    t. Annastiina

    VastaaPoista
  4. Hienoa Kimmo! On upeaa, että blogeja syntyy ja elää, vaikka omalta osaltani bloggailu on hiipunut n. kerran vuodessa postaukseksi :(.

    Tuohon yhteisöllisyys aiheeseen liittyen linkki vanhaan mietteeseeni blogissani

    http://peeii.edublogs.org/2010/08/24/verkoston-pauloissa-dived-in-networks/

    VastaaPoista
  5. Mielenkiintoinen blogi-kirjoitus ja aihe.
    Mietin sen äärellä, onkohan tuo alle 40v. yhteisöllisyyden kokemisen tarve muuttunut vuosikymmenten aikana vai noudattaako samaa kaavaa?
    Tuli myös mieleen, että usein nuorella työntekijällä saattaa olla etusijalla oma ura, pärjääminen, palkankorotus, perhe jne. Ja laajempi näkemys voi herätä vasta myöhemmällä iällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, Sami, tässä onkin yhteisössä kova työ jäsentää yhteisöllistä toimintaa. Ensiarvoisen tärkeää on avata eri ihmisten (mahdollisesti kuppikuntien, pienten heimojen)tulkintoja ja käsityksiä yhteisöstä, yhteisöllisestä toiminnasta. Tähän tarvitaan tulkintafoorumeja yhteisön sisällä, jotta eri tulkinnoilla on mahdollista tulla esille. Pimentoon jäädessään ne kasvattavat turhia paradokseja ihmisten välille ja syyllistäminen saa sijansa.

      Tärkeää on tavoitella yhteistä ymmärrystä toiminnan ja yhteiselämisen suunnasta organisaatiossa, mutta samalla mahdollistaa erilaiset käsitykset ja niiden välinen kohtaaminen. Taitolaji - siis johtaminen meinaan...

      T: Kimmo

      Poista